Column: Thunderdome de basis van verandering en kansen

Geschatte leestijd – 3 minuten

In de jaren negentig stopte ik met mijn studie rechten en begon ik een platenzaak genaamd Bad Vibes. Deze platenzaak heb ik samen met Duncan Stutterheim opgezet. Vanuit daar was ik als dj en A&R manager verantwoordelijk voor de muziek selectie en rechten van alle Thunderdome CD’s, waarvan er miljoenen werden verkocht. Het muzieklabel van ID&T zag haar levenslicht. Evenals de muziekuitgeverij die ik opzette. Thunderdome als basis van verandering en kansen. Gabber en de ontwrichting van de entertainmentindustrie.

Thunderdome = basis

In de nieuwe eeuw was ik een jaar lang music director van ID&T Radio. Daarnaast leverde ik jaarlijks een belangrijke muzikale bijdrage aan Sensation: de Megamix. De Megamix – een ruim 20 minuten durende mix van dancehits en classics – was het enige moment van de nacht dat er geen dj achter de draaitafels stond. Desondanks was het steevast een publieksfavoriet.

Niet alleen door al die herkenbare dancetracks, stuk voor stuk hoogtepunten, die altijd werden aangetikt voordat alweer een nieuwe kraker volgde, maar ook omdat dit het moment was dat het visuele spektakel, inclusief vuurwerk echt los ging. Al deze elementen zijn ontstaan vanuit Thunderdome. We maakten in de Thunderdome-tijd al een megamix-serie en regelmatig werd er Bengaals vuurwerk afgestoken op het podium tijdens een Thunderdome-feest. Toen al werden de zaadjes geplant van wat later ‘showelementen’ werden op evenementen en festivals.

Thunderdome = verandering

Thunderdome is voor mij synoniem aan verandering geworden. In de Thunderdome-tijd waren we ongeremd en voelden we ons ongehinderd om te realiseren wat wij voor ogen hadden. Dikke feesten en toffe CD’s met de beste gabbermuziek die voorhanden was. We leerden ondernemen en ons door niets te laten tegen houden. Iets dat vandaag de dag nog steeds een grote rol in mijn leven speelt. Die tijd doet mij herinneren aan een mentaliteit, een houding en een stroming die heeft bewezen dat wanneer je ergens in gelooft en voor gaat, je iets kan bereiken wat niemand voor mogelijk hield.

Veranderen deden we samen bij ID&T. Samen veranderen betekent meer dan iedereen betrekken, draagvlak creëren en helder communiceren. Samen betekent: bottom-up, iedereen in organisatie laten meewerken en meedenken, samen tot een visie komen en naar oplossingen zoeken, een ‘wij-gevoel’ creëren. Kortom, bij samen veranderen wordt geprobeerd de wijsheid van iedereen te betrekken en naar iedereen te luisteren, zowel voor- en tegenstanders van de verandering.

Thunderdome = kansen

Thunderdome bracht gelijkgestemde energie om te realiseren wat we voor ogen hadden. We werden gedwongen het businessmodel opnieuw uit te vinden en onderdeel te worden van een entertainmentindustrie waar we zelf de nieuwe regels voor schreven. Destijds ontwikkelden zich nieuwe krachten en verstoorden we een industrie, maar creëerden we tegelijkertijd kansen om te voldoen aan de behoeften van fans.

Stilstaand water gaat stinken, dat weten we allemaal. Thunderdome kwam op in de tijd dat de cassettebandjes, recordable CD’s, videobanden en videocamera’s bij het grote publiek doorbraken. Duurzaam succes wordt vooral bepaald door de mate waarin je anticipeert op verandering. Zeker in een tijdperk vol ontwrichtende technologie is de vernieuwing van diensten, producten en het businessmodel essentieel voor het bestaansrecht van een organisatie. De Thunderdome-tijd leerde mij persoonlijk, en ons, kansen te zien en verzilveren, verandering te omarmen en bakens te verzetten. Facetten die vandaag de dag relevanter zijn dan ooit in de digitale wereld waar de entertainmentindustrie integraal onderdeel van is.

* Dit is een aangepaste versie van een column die ik eerder schreef voor This Is Our House.

Bekijk ook

Lees ook

Boeken Denis Doeland

Liever een gratis eBook? Check ook vanAnaloognaarDigitaal.nu en EDMendedigitalewereld.nl

—–Supporters Digitaal Vermogen

Geef een reactie