Achtergrond: 5 definities voor optimale digitale transformatie

Geschatte leestijd – 2 minuten.

Er is door de komst van technologie de afgelopen jaren veel veranderd. Allereerst ontstond de digitale wereld, waarin individuen een connectie met elkaar en met merken kunnen maken. Eigenlijk is dit een ecosysteem. Dat ecosysteem bestaat vervolgens ook weer uit duizenden ecosystemen van gemeenschappen, die met elkaar verbonden zijn. Hoe houd je je staande in dit ecosysteem? Hoe geef je jouw digitale transformatie vorm? Deze vijf definities helpen je daarbij.

Het digitale ecosysteem bestaat uit individuen, zoals klanten en fans. Die zoeken verbinding met elkaar, maar ook met distributeurs, ontwikkelaars en leveranciers. Die partijen zijn onderling ook weer met elkaar verbonden. Wat deze verbindingen met elkaar gemeen hebben: ze gebruiken elkaars sterke punten. Door samen waarde te creëren, versterken ze elkaar.

Beluister hier de podcast van dit artikel

Vijf definities

Het digitale ecosysteem is de basis van de digitale economie. Hiertoe behoren allerlei industrieën, zoals de entertainmentindustrie, maar ook branches als sport en media. Hoewel de verschillende sectoren onderling verschillen, hebben ze een ding gemeen. Ze veranderen van een analoog- naar een digitaal gedreven industrie. Met andere woorden: van analoog naar digitaal.

Om de stap te zetten van analoog naar digitaal, zijn de juiste definities en statistieken nodig. Net zoals het volgen van ontwikkelingen in de wereld van apparaten, infrastructuur en processoren, die ook een vereiste zijn. Alleen zo kom je tot de basis van een gedegen digitale strategie. Het uitgangspunt hierbij is de volgende: de aandacht van en de relatie met de (toekomstige) fan of klant is de belangrijkste (economische) waarde. Daarom streven organisaties naar de beste plek en de sterkste relaties in het internetecosysteem.

Digitale transformatie

Om je staande te houden in een digitale industrie, moeten organisaties een digitale transformatie doormaken. De eerste – en misschien wel belangrijkste – definitie is dan ook die van de digitale transformatie. Die is als volgt: De verandering die een onderneming ondergaat, waar binnen bestuurders of bedrijfseigenaren waarde willen creëren door de inzet van het digitale ecosysteem, waarbij op basis van vastgestelde doelen in stappen door analyses en de voortvloeiende inzichten optimalisatie van de organisatie en het analoge en digitale vermogen wordt bereikt. (2017, Doeland).

Ben je benieuwd wat de andere onmisbare definities voor jouw digitale transformatie zijn?

Ik vertel daar meer over in het vijfde hoofdstuk van mijn boek Digitaal Vermogen. Dat hoofdstuk heet ‘Vijf definities belangrijk bij digitale verandering’. Je vindt dat hoofdstuk via de links hieronder. Je kan het nu ook beluisteren via Spotify en andere diensten, via de links hieronder.

→ lees hoofdstuk 5 uit Digitaal Vermogen

luister hoofdstuk 5 uit Digitaal Vermogen via Spotify

luister hoofdstuk 5 via andere kanalen

Check ook

bestel hier de hardcover versie van Digitaal Vermogen

bestel hier de digitale versie van digitaal vermogen

Wil je liever een paperback?

→ Bestel via de site
→ Bestel via BOL.com
→ Bestel via Bruna
→ Bestel via Managementboek

ook verkrijgbaar bij

verkrijgbaar bij bol bruna en managementboek

verkrijgbaar bij Scheltema AKO

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

Andere relevante uitgaven

Boeken Denis Doeland

Liever een gratis eBook? Check ook vanAnaloognaarDigitaal.nu en EDMendedigitalewereld.nl

—–Supporters Digitaal Vermogen

Geef een reactie