Achtergrond: Hoe kun je een digitaal businessmodel ontwikkelen

Geschatte leestijd – 2 minuten.

Bedrijven die winst willen maken kunnen niet zonder businessmodel. Businessmodellen laten zich snel ontwrichten door innovaties. Daarom is het nodig om niet zomaar een businessmodel te ontwikkelen, maar een digitaal businessmodel. Hieronder lees (en hoor) je hoe je dat doet.

Beluister hier de podcast van dit artikel

Nut van een businessmodel

Waarom zou je een businessmodel ontwikkelen? Met een businessmodel geeft een bedrijf aan welke waarde het voor de klant creëert. Ook wordt duidelijk hoe die waarde gecreëerd gaat worden. Het is belangrijk om zulke gedefinieerde doelstellingen (meetbare normen) mee te nemen in het opstellen van een businessmodel. Daarmee ontstaat er een doel, richting en houdbaarheid voor de strategie. Een businessmodel is niet voor niets de grondgedachte, hoe een organisatie waarde creëert, levert en behoudt.

Businessmodellen hebben een houdbaarheidsdatum. Met name door innovatie veranderen businessmodellen. Tegenwoordig zou je zelfs een onderscheid kunnen maken tussen twee soorten businessmodellen: die al ontwricht zijn door de technologische ontwikkelingen en die nog moeten worden ontwricht. Daarom is het de hoogste tijd voor een digitaal businessmodel. Dat maakt nieuwe verdienmodellen, zoals ‘alles-als-een-service’, ‘de co-creatie van content’ en ‘innovatie van de keten’ mogelijk.

Digitaal businessmodel

Deloitte publiceerde eind 2017 een onderzoek over hoe het Nederlands bedrijfsleven zich bezighoudt met de zogenoemde digitale transformatie. Uit dat onderzoek bleek dat nog niet één op de drie Nederlandse zichzelf digitaal volwassen noemt. Dat is slecht nieuws, want het tegendeel is dus ook waar: meer dan twee op de drie Nederlandse bedrijven is nog niet digitaal volwassen.

Als het Nederlands bedrijfsleven niet verder achterop wil raken, dan moet er nu echt iets veranderen. Nederlandse bedrijven moeten serieuzer omgaan met hun digitale transformatie. Doen ze dat niet, dan betekent dat ze niet in staat zijn om een digitaal businessmodel te ontwikkelen. Alleen met een digitaal businessmodel kan het zich kan wapenen tegen ontwrichting (van het verdienmodel). Het is dus vijf voor twaalf, misschien ook wel voor jouw organisatie, merk of bedrijf.

Wil je meer weten over het ontwikkelen van een digitaal businessmodel? Lees dan het vierde hoofdstuk uit mijn boek Digitaal Vermogen. Na het lezen van dit hoofdstuk, Op naar een digitaal Businessmodel, ben je in staat om een digitaal businessmodel te ontwikkelen. Je leest er alles over het Business Model Canvas: een model voor strategisch management en (lean) startups. Je leert in dit hoofdstuk waarom een businessmodel meer is dan een SWOT-analyse en waarom het slim is om te streven naar een oneerlijk voordeel. Je kan het nu ook beluisteren via Spotify en andere diensten, via de links hieronder.

lees hoofdstuk 4 uit Digitaal Vermogen

luister hoofdstuk 4 uit Digitaal Vermogen via Spotify

luister hoofdstuk 4 via andere kanalen

Check ook

bestel hier de hardcover versie van Digitaal Vermogen

bestel hier de digitale versie van digitaal vermogen

Wil je liever een paperback?

→ Bestel via de site
→ Bestel via BOL.com
→ Bestel via Bruna
→ Bestel via Managementboek

ook verkrijgbaar bij

verkrijgbaar bij bol bruna en managementboek

verkrijgbaar bij Scheltema AKO

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

Andere relevante uitgaven

Boeken Denis Doeland

Liever een gratis eBook? Check ook vanAnaloognaarDigitaal.nu en EDMendedigitalewereld.nl

—–Supporters Digitaal Vermogen

Geef een reactie