Achtergrond: Automatisering maakt de hype niet direct waar

Geschatte leestijd – 2 minuten.

Om de zoveel tijd komt er een innovatie voorbij die de wereld gaat veranderen. Internet. Social media. En nu is het business automation. Het automatiseren van processen is veelbelovend: hierdoor valt er gemakkelijk op te schalen. Toch zal business automation de hype niet meteen waarmaken. En dat komt misschien wel door jouw mindset.

→ Beluister hier de podcast van Digitaal Vermogen

Business en marketing automation

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om businessprocessen te automatiseren. Hierdoor worden er minder fouten gemaakt, worden er personeelskosten bespaard en valt er met nog meer fans en klanten te interacteren. Dankzij marketing automation vallen marketingprocessen te automatiseren en kunnen nog meer fans en klanten geworven worden.

Reikhalzend is er naar deze ontwikkelingen uitgekeken. De belofte was altijd vrij simpel: organisaties kunnen hierdoor nog sneller groeien. Dat gebeurt ook, kijk maar eens naar Hardwell zijn chatbot. Die beantwoordt vragen van talloze fans tegelijkertijd en vrij accuraat. Het systeem wordt slimmer en heeft daarbij ook toegang tot talloze video-, audio- en beeldbestanden.

Business en marketing automation zijn vaak doelloosn

Toch zijn deze tools niet zaligmakend. Sterker nog: marketing en business automation tools zijn vrij vaak letterlijk doelloos. Welke marketeer of business consultant kent niet een bedrijf waar een prachtig CRM of CMS-systeem gekocht is, waar vervolgens niets mee gebeurt?

Vergelijk de keuze voor marketing- en business automation tools met de keuze voor fysiek gereedschap. Je kunt een prachtige schroevendraaier kopen, die volgens de reclame je leven een stuk makkelijker zal maken. Eindstand: het staat alleen maar stof te verzamelen. In zo’n geval heeft de tool geen doel.

Juiste mindset, denk digitaal

Vaak gaat er al veel eerder iets mis, bij organisaties die een tool zonder doel hebben: ze hebben niet de juiste mindset. Wie een mindset voor een digitaal businessmodel heeft en de juiste (5) doelen nastreeft, zal nooit de aankoop van zo’n inefficiënte tool toestaan. Dat gaat namelijk ten koste van de marketing efficiëntie.

Daarbij gaat er vaak nog iets anders mis: er is te weinig oog voor de bredere context waarin systemen worden aangesloten. Je kunt een bepaald proces proberen te automatiseren. Daar is bepaalde content voor nodig. Maar die content heeft pas waarde, zodra de context van die content duidelijk is. Te vaak gebeurt het dat hier geen oog voor is.

Conclusie

Wie wil innoveren, kiest er al gauw voor om bepaalde processen te automatiseren. Dat is zinnig en op de lange termijn onafwendbaar. De overdadige verwachting (hype) die er op dit moment is voor business automation, zal echter nooit meteen de realiteit benaderen. Dat komt omdat er ofwel te weinig oog is voor de context van de content, er geen mindset voor digitaal is en omdat er vaak nog geen doel voor de nieuwe tools is. Sta bij deze drie facetten dus stil, als je overweegt om bepaalde businessprocessen te automatiseren.


Check ook

bestel hier de hardcover versie van Digitaal Vermogen
bestel hier de digitale versie van digitaal vermogen

Wil je liever een paperback?

→ Bestel via de site
→ Bestel via BOL.com
→ Bestel via Bruna
→ Bestel via Managementboek

ook verkrijgbaar bij

verkrijgbaar bij bol bruna en managementboek
verkrijgbaar bij Scheltema AKO

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

Andere relevante uitgaven

Boeken Denis Doeland

Liever een gratis eBook? Check ook vanAnaloognaarDigitaal.nu en EDMendedigitalewereld.nl

Supporters Digitaal Vermogen

Geef een reactie