PERSBERICHT: Hardwell stapt als eerste DJ in blockchain

edm-en-de-digitale-wereld-2

Blockchain-technologie moet rechtenverdeling betrouwbaarder, eerlijker en transparanter maken

Amsterdam, 17 oktober 2016 – Hardwell gaat als eerste DJ zijn rechten en betalingsstromen vastleggen in een blockchain. De Nederlandse top-DJ verwacht dat de technologie binnen afzienbare tijd gaat zorgen voor meer transparantie en een eerlijkere verdeling van rechten en gelden. “Dit gaat de muziekindustrie ingrijpend en voorgoed veranderen.”

De muziekindustrie staat bekend om zijn ingewikkelde structuur van afrekenen, met veel betrokken partijen en weinig transparantie. Het gevolg is dat artiesten vaak jaren moeten wachten op uitbetaling, terwijl labels, muzikanten en andere vertegenwoordigers elkaar regelmatig argwanend behandelen.

De blockchain-technologie moet uitkomst bieden. Oorspronkelijk bedoeld voor transacties met de virtuele munteenheid bitcoin wordt de techniek inmiddels toegepast bij transacties met alles wat waarde bezit. Blockchain is namelijk bij uitstek geschikt voor het uitschakelen van onnodige  tussenpersonen. Bij het registeren en beheren van intellectueel eigendom in de muziekwereld kan blockchain dienen als derde, onafhankelijke partij, die het afrekenproces sneller, efficiënter en goedkoper maakt. Het resultaat: betrouwbare authenticatie van muziek en een eerlijkere verdeling van rechten en gelden.

Transparanter

Hardwell neemt in samenwerking met Rightsshare het voortouw door als eerste artiest de rechten van zijn muziek en zijn eigen label Revealed Recordings vast te leggen in een blockchain-platform. “Met mijn team kijk ik continu welke innovaties en nieuwe technologieën we in kunnen inzetten. Zoals ik met mijn chatbot het contact met mijn fans wil intensiveren, wil ik met dit blockchain-avontuur de hele keten veranderen en transparanter maken. Dat is voor elke muzikant in dit digitale tijdperk enorm belangrijk en ik ben blij dat ik de kans krijg als eerste deze stap te zetten. Binnen een paar jaar gaat dit de complete muziekindustrie ingrijpend en voorgoed veranderen,” aldus de DJ.

Chris van Houten van Rightsshare, dat de blockchain bouwde, licht toe: “Dit blockchain-platform stelt Hardwell in staat om zijn activiteiten te controleren en alle streaming-inkomsten van zijn eigen nummers meteen te ontvangen. Door deze techniek weten Spotify, YouTube en straks ook Facebook bij ieder nummer wie ze hoeveel moeten uitbetalen.”

Pionier

Denis Doeland, digitaal adviseur (DDMCA) van Hardwell’s Sorted Management: “Hardwell is een mooi voorbeeld van een DJ die wil pionieren in de snel veranderende muziekindustrie. Contact met fans staat voor hem voorop. De digitale wereld zorgt dat hij direct contact met zijn fans heeft en kan behouden. Blockchain is een mooi middel om het contact met de fans op termijn te intensiveren. Naast dat de blockchain voor een snellere en meer transparante afrekening zorgt, wordt ook duidelijk welke fan van welke muziek houdt. De blockchain zal niet alleen via Hardwells website beschikbaar zijn, maar naar verwachting worden straks diensten als Spotify en Apple Music ook aangesloten. Hardwell is hiermee een absolute voorloper in de muziekindustrie.”

Over Hardwell

Hardwell staat al jaren aan de top van de dance scene. Na twee keer te zijn uitgeroepen tot nummer 1 DJ van de wereld, ging de Nederlandse top-DJ met twee tournees de wereld over. Daarbij speelde hij onder meer op Madison Square Garden en (als eerste DJ ooit) op het Duitse racecircuit Hockenheim. Deze zomer bracht Hardwell in samenwerking met Craig David de track “No Holding Back” uit en zojuist is zijn nieuwe collab met Jay Sean “Thinking About You” uitgekomen. Met een reeks iconische tracks en een tweede plek in de iTunes global album chart met debuutalbum “United we Are” op zijn naam, kan de baas van het Revealed Recordings label op zijn 28e al met recht een dance-veteraan genoemd worden.

www.facebook.com/DJHardwell | www.twitter.com/Hardwellwww.youtube.com/hardwell  

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Lubbers De Jong
Erik Molkenboer
T: 020 2050425
E: erik@lubbersdejong.nl