Amsterdam, 16 juni 2016 – In De uitdaging die video heet legt auteur Denis Doeland uit waarom de exploitatie van video-content om een nieuwe attitude vraagt: van hokjes-denken naar keten-denken.
Festivalorganisatoren zijn toe aan ‘een andere manier van organiseren’, waarin de centrale waarden van de videocontentketen zich verder ontwikkelen en aanpassen aan de tijd waarin we leven. Dat betekent ook een andere inrichting van besluitvorming, regie, rolverdeling en zeggenschap, zo stelt Denis Doeland in zijn visiestuk De uitdaging die video heet. Een boodschap voor festivalorganisatoren in de dance-industrie.
De smartphone is uitgegroeid tot het belangrijkste medium waarmee de muziekliefhebber videocontent tot zich neemt. Ruwweg tweederde van het internetverkeer verloopt via een mobiel platform en ruwweg tweederde van de bandbreedte van het internetverkeer wordt gebruikt voor het streamen van video.
Videocontent van artiesten kan tegenwoordig via een veelheid van digitale kanalen worden gedistribueerd en een veelheid van platforms worden geconsumeerd. Video-content functioneert niet alleen als promotie- en marketingmiddel van de artiest en het evenement waar de artiest optreedt, maar kan tevens fungeren als verdienmodel.
In 2007 lanceerde YouTube een partnerprogramma waarmee het voor bedrijven en later ook particulieren mogelijk is geworden om geld te verdienen met reclame-inkomsten bij het tonen van video’s. Vandaag de dag verdienen YouTubers goed geld aan de dienst. Je kunt als festivalorganisator met een gedegen contentstrategie ook een goede boterham verdienen aan de videodienst en honderden andere analoge en digitale kanalen.
In De uitdaging die video heet gaat Denis Doeland nader in op de uitdagingen rond het optimaliseren van video-exploitatie. Technisch is er van alles mogelijk, maar welke keuzes zijn de juiste? Strategie is belangrijk, maar om tot de juiste strategie te komen is visie onontbeerlijk. Doeland reikt de bouwstenen aan om tot een visie op video-exploitatie te komen.
Denis Doeland (Utrecht, 1971) is actief in de muziekindustrie sinds 1993, aanvankelijk voor ID&T. In 2002 startte hij DDMCA (Denis Doeland Management Consultancy and Advice). Na met succes een aantal internationale projecten te hebben afgesloten keerde hij terug naar ID&T, waar hij ondermeer Dance-Tunes, ID&T’s download platform, initieerde. Sinds 2013 is hij gastdocent aan Fontys Hogeschool in Tilburg. Eerder publiceerde hij, met Ger Hofstee, vanAnaloognaarDigitaal. Eind vorig jaar verscheen zijn boek EDM en de digitale wereld, dat ook een Engelse versie kent.
[niet voor publicatie:]
Neem voor aanvullende informatie contact op:
DDMCA, Denis Doeland
T: (+31) 06 13520250
E: denis.doeland@ddmca.com