Pink Floyd wint rechtszaak van EMI | #EMI #pinkfloyd

Pink Floyd heeft donderdag het proces gewonnen dat de legendarische Britse groep had aangespannen tegen haar platenlabel EMI. Dat meldden Britse media.

De band had EMI voor de rechter gesleept omdat het bedrijf individuele nummers van Pink Floyd via internet wilde gaan verkopen. De rechter heeft dat nu verboden. Bovendien moet EMI 40.000 pond (44.000 euro) kostenvergoeding betalen. De rechter beslist later over de omvang van de boete die de onderneming krijgt opgelegd.

De muziekgroep zit al sinds 1967 bij EMI. De band stelde tijdens het proces „artistieke controle” over zijn werk te willen behouden. Ook heeft Pink Floyd bijna nooit singles uitgebracht omdat ze liever heeft dat fans complete albums luisteren. Ook was de band het niet eens met de manier waarop de royalty’s zouden worden berekend van de nummers die online werden verkocht.

Pink Floyd heeft wereldwijd meer dan 200 miljoen albums verkocht. De band werd begin jaren zestig opgericht door drummer Nick Mason en bassist en tekstschrijver Roger Waters, die samen architectuur studeerden in Londen. De groep bereikte wereldfaam met nummers als Money, Wish you were here, Another brick in the wall en Comfortably numb. Het album The dark side of the moon (1973) is een van de best verkochte platen aller tijden. De lp stond van 1973 tot 1988 onafgebroken in de Amerikaanse albumhitlijst.

In 1985 stapte Waters uit de band. Hij leeft nog altijd in onmin met zanger David Gilmour. Desondanks trad de band in 2005 op bij het benefietconcert Live8, het eerste gezamenlijke optreden in 24 jaar tijd.

Bron: de Telegraaf

Enhanced by Zemanta

Geef een reactie