Is het einde van een festival te voorspellen? Recent werd bekend dat het festival Pitch ophoudt te bestaan. Jammer, want het was een plek waar talent doorbrak. Voor sommige liefhebbers was het dan ook een shock. Het is echter de vraag of het einde van Pitch te voorspellen was – en wat de organisatie had kunnen doen om het annuleren van het feest te kunnen voorkomen.
Eerste dancefestivals
Pasen viel dit jaar samen met het begin van de lente en dit was ook het startsein van het festivalseizoen. Er waren in het paasweekend verschillende dancefestivals waar je uit je dak kon gaan op de nodige beats. Dit jaar stonden opnieuw Awakenings Easter Special en DGTL Festival op de agenda.
Ook worden al de eerste dancefestivals geannuleerd. Festival Pitch, dat de afgelopen jaren eerst plaatsvond op het Westergasterrein en daarna op het NDSM-terrein in Amsterdam, gaat dit jaar niet door. Hadden we kunnen zien aankomen dat het minder gaat een dancefestival? Valt te voorspellen of een festival nog voldoende verbinding met haar fans heeft?
—–
—–
Digitaal mechanisme
Regelmatig vertel ik festivalorganisaties hoe het digitale mechanisme werkt. Een veel gebruikt principe dat aan de orde komt is het ‘relevantie-consistentie-discipline’. Een korte uitleg van dit principe uit een eerdere column: “Zet uiteen welke content relevant is om via het digitale ecosysteem te delen. Voorbeelden in de dance-industrie zijn: nieuwsitems, muziek en video’s. Bepaal hoe vaak je deze aspecten wilt openbaren (consistentie) en houdt dat dan vervolgens vol (discipline), want daar zit de echte uitdaging. Immers: ‘de aanhouder wint’. Dan zal je verbinding maken met de fan. De content-consumptie en verkoop nemen significant toe.
Vaak vertel ik verder dat het belangrijk is dat je je, als je aan de deelname binnen het digitale domein begint, van de basics (oftewel de spelregels) van de digitale wereld bewust bent. De website of het blog en alle opgezette social media kanalen krijgen niet vanzelf bezoekers, daarvoor dienen mensen zelf benaderd te worden via de diverse kanalen binnen of buiten jouw digitale ecosysteem.
Gevolgen direct zichtbaar
Dat betekent dat je de content die je gecreëerd hebt, ouderwets moet promoten via ‘influencers’ en het eigen netwerk. Zij zijn tenslotte jouw ‘tastemakers’. Dit kunnen allerlei bekenden en onbekenden zijn, deze noemen we de zogenaamde ‘influencers’. Zo zou je hen moeten volgen en eventueel verzoeken of zij via hun netwerken zoals hun social media paginas jouw content willen posten of retweeten, als zij daar raakvlak of interesse in hebben. Dit zou je het hele jaar moeten doen.
Daarnaast laat ik weten dat analyses zeer belangrijk zijn. Dat je daar de effecten van de prestaties in het digitale domein mee kunt meten. Daar zijn diverse gereedschappen, instrumenten en platformen voor. Daarbij leg ik ook uit dat wanneer relevante content consistent en gedisciplineerd openbaart wordt, dat leidt tot vergroting van de invloed en het bereik binnen het digitale domein. Tot slot vertel ik wanneer je verzaakt, je direct daarvan de gevolgen merkt.
—–
—–
Vanzelfsprekend
Bovenstaande grafieken van Pitch laten zien dat wanneer je verzaakt om deel te nemen in het digitale domein, je direct de gevolgen merkt. Als de invloed binnen de social media kanalen afneemt, dan daalt het gemiddelde bezoek in het eigen domein ook met rasse schreden. Op dat moment zie je dat een festival het ‘relevantie-consistentie-discipline’ principe niet hanteert. Dan is de kans dat er klappen vallen groot. In het geval van Pitch is evident dat de betrokkenheid van de fan in de afgelopen jaren significant afneemt en na het festivalseizoen nihil is. En dat het aantal fans ook niet meer groeide.
Wanneer je het principe weer oppakt (hier dien je overigens niet lang mee te wachten), dan neemt de invloed binnen de social media kanalen weer toe en het gemiddelde bezoek in het eigen digitale domein ook. Lees: toename van content consumptie en verkoop. Het staat wel vast dat het ‘relevantie-consistentie-discipline’ principe ‘ een waarheid als een koe is. Komen dancefestivals die digitaal de verbinding met hun fans verliezen op termijn in de problemen? Vanzelfsprekend! Daarover is geen twijfel mogelijk.
* Deze column verscheen eerder op This Is Our House
Lees ook
Achtegrond: Zestien tips om leidend te worden in het internetecosysteem
—–
Binnenkort beschikbaar. Als eerste jouw digitale exemplaar ontvangen?
—–
Lees ook
Liever een gratis eBook? Check ook vanAnaloognaarDigitaal.nu en EDMendedigitalewereld.nl
—–
The post Column: De koe en haar dancefestivals appeared first on #D2W.