Geschatte leestijd – 3 minuten
Sinds een paar jaar brengen we de Dance Festival Monitor uit: een onderzoek naar de trends en ontwikkelingen in de dance festivalmarkt. Dit keer presenteren we de ticket- en verkoopcijfers van dance festivals in het tweede kwartaal van dit jaar. Ook vergelijken we deze cijfers met vorig jaar en formuleren we een verwachting voor de rest van het jaar.
Meer marge
In het tweede kwartaal van dit jaar kon weer flink gefeest worden. Er vonden maar liefst 136 festivals plaats van 120 unieke merken. De doorgewinterde feestganger zou 169 dagen aaneengesloten hebben kunnen dansen, als hij ze allemaal bezocht.
In vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar is het aantal evenementen dit kwartaal met zeven procent afgenomen. Ook werden er minder festivals geannuleerd: dit jaar was dat twee procent, vorig jaar was dat vijf procent. Een kwart van alle feestjes kreeg het predikaat ‘uitverkocht’. Exact hetzelfde deel als vorig jaar.
Onderdeel van de Dance Festival Monitor is de ontwikkeling van de ticketprijs. Net als vorig jaar stijgt de prijs van het reguliere ticket in het tweede kwartaal: van gemiddeld 32,56 euro in het eerste kwartaal, naar 34,65 euro in het tweede kwartaal. In vergelijking met vorig jaar, is dat een stijging van zes procent. De servicekosten bedragen zo’n drie euro. Deze namen ten opzichte van vorig jaar iets af, met zo’n anderhalf procent. De korting voor de vroege vogels bedroeg 25 procent; vorig jaar was dat 35 procent. Festivalorganisatoren maken (daardoor) in theorie meer marge op hun tickets dan dezelfde periode in het vorige jaar.
Verschuiving
Ruim eenderde van alle tickets werd geleverd via Paylogic. In dezelfde periode werd nog 45 procent van alle tickets leverde via de Amsterdamse ticket-leverancier. Sinds de overname van Ticketscript door Eventbrite stijgt het marktaandeel van Eventbrite. Het lijkt alsof de rebranding in volle gang is. Samen leveren deze twee partijen aan 26 procent van de dancefestivals.
Een opvallende nieuwe speler is CM Tickets. Met een vertegenwoordiging van drie procent van de festivals in het tweede kwartaal, maakt deze partij zijn entree. De groei van het aantal vertegenwoordigde festivals was vooral te zien bij Eventix, Tibbaa en de combinatie Eventbrite/Ticketscript. Op het eerste gezicht hebben deze partijen marktaandeel van Paylogic afgesnoept.
Minder verkooptijd
Het kostte de festivalorganisatoren ongeveer 110 dagen om hun kaarten te verkopen. Vorig jaar was dat in het tweede kwartaal nog 115. Organisatoren startten daarbij later met hun kaartverkoop. Organisatoren die hun festival uit-verkochten, hadden daarvoor 98 dagen nodig.
Bijna een derde van alle dance festivals trekt meer dan 10 duizend feestgangers. Tweederde van de festivals duurt een dag, de rest zijn meerdaagse festivals. Opnieuw is er een verschuiving merkbaar. Zo neemt het aantal festivals met meer dan tienduizend bezoekers af. De categorie van vijftienhonderd tot vijfduizend bezoekers neemt toe, tot bijna 48 procent. Het aantal weekenders stijgt met 6 procent. Dat is een groei van ruim 20 procent.
Verwachting
Festivals in het derde kwartaal kenmerkt zich over het algemeen met festivals met de duurste tickets. De verwachting is dat de ticketprijs in dit kwartaal zal stijgen naar ruim 38 euro. Dat is bijna hetzelfde bedrag dat vorig jaar moest worden neergeteld voor een dance festival. In het vierde kwartaal zal de prijs weer afnemen naar ongeveer 30 euro. De verwachting voor 2018 is dat de gemiddelde kaartprijs tussen 33 en 34 euro uit zal gaan komen. Daarmee stabiliseert de ticketprijs van dance festivals. De verwachting is dat de omzet van de gehele markt zal stabiliseren en wellicht zelfs iets zal stijgen.
—–
Voetnoot
De Dance Festival Monitor komt tot stand met medewerking van Fanalists. Langs deze weg dank aan Rosa van den Hoven en Nina Meulenkamp voor alle hulp bij het verzamelen van alle gegevens. Mocht je als organisator willen weten of jouw festival mee wordt geteld? Neem gerust even contact op via rosa.vandenhoven@fanalists.com
* Dit is een bewerkte versie van de column die eerder is gepubliceerd op thisisourhouse.nl
Bekijk ook
BOEK Binnenkort beschikbaar. Als eerste jouw digitale exemplaar ontvangen?
Lees ook
Liever een gratis eBook? Check ook vanAnaloognaarDigitaal.nu en EDMendedigitalewereld.nl