Column: Nepvolgers zijn het Kryptoniet van de relatie-economie

Geschatte leestijd – 2 minuten.

Hij kon door muren kijken, vliegen en was sterker dan welk mens dan ook. Superman. Maar tegen een ding was hij niet bestand: het (eveneens) fictieve Kryptoniet. Je weet wel die ‘steen’ waardoor Superman al zijn kracht verliest. Influencers, dj’s, festival en voetballers die willen slagen in de relatie-economie, moet niet oppassen voor dit mineraal uit Krypton, maar voor nepvolgers.

→ Beluister hier de podcast van Digitaal Vermogen

Relatie-economie

De relatie-economie: breng data tot leven en bouw waardevolle klantrelaties” is een baanbrekend boek van Van de Peppel, van Leeuwe en Lindsay. De auteurs waren destijds werkzaam als data-intelligence-analisten bij NRC Handelsblad. Ze deden onderzoek naar de manier waarop de krant weer in abonneeaantal kon groeien. Opvallend: als een van de weinige kranten in Nederland, lukte het de krant ook om meer nieuwe lezers te bereiken.

Dat NRC groeide, kwam onder meer door slim gebruik te maken van data, maar met name door een belangrijk, nieuw inzicht: we bevinden ons nu in de relatie-economie, waarin de relatie met fans en klanten belangrijker is dan economische winst. Het opdoen, onderhouden en optimaliseren van relaties met klanten en potentiële klanten is hetgeen waar organisaties op moeten focussen.

Digitale relaties voorspellen toekomst

Ik durf een stapje verder te gaan dan de bedenkers van de term relatie-economie. Doordat veel van de relaties die we aangaan digitaal zijn, valt er gemakkelijk een inzicht te krijgen in de kwaliteit en kwantiteit van de relaties. Je ziet dus in een oogopslag hoeveel volgers een dj of influencer heeft. Ook valt gemakkelijk af te lezen hoeveel informatie hij of zij heeft van degenen die een nieuwsbrief willen ontvangen.

Dit soort inzichten in het digitale netwerk vallen te analyseren. Deze data voorspelt het succes van bijvoorbeeld een dj, festival, influencer of topsporter. Hoe meer en gezonder de relaties zijn, hoe meer kans er is op lange termijn economisch succes. Dat blijkt wel uit merken die een gezonde interactie hebben met hun volgers en mooie jaarcijfers noteren. Maar ook uit het gegeven dat festivals worden afgelast omdat er niet genoeg interactie met fans is.

Nepvolgers verpesten relatie-economie

Hoe verhouden nepvolgers zich tot de relatie-economie? Zoals Kryptoniet tot Superman! Sociale media waarderen interactie. Nepvolgers zorgen er per definitie voor dat er geen of weinig interactie op een sociaal account is. Niet alleen verwijdert een kanaal als Instagram jouw nepvolgers: je ‘voelt’ het ook nog eens in de manier waarop de algoritmen je pagina waarderen.

Merk op dat jouw achterban ook argwaan krijgt als je opeens een grote groep nepvolgers koopt. Die waardeert het niet dat je niet genoeg neemt aan je echte fans. Waarom zou je nog lid blijven van een gemeenschap vol met neppers? Precies: door nep-fans verlies je in rap tempo ook je eigen fans.

Conclusie: wees een superman en werk aan je digitale hygiëne

Mijn advies aan influeners, dj’s en anderen die willen slagen in de relatie-economie? Werk aan je digitale hygiëne! Het verwijderen van nepvolgers is dan ook een eerste stap die je zou kunnen zetten. Zo krijg je een echt inzicht in je digitale netwerk. Dat digitale netwerk kan je iets opleveren. Zolang het maar bestaat uit echte accounts. Wees een superman, werk aan je digitale hygiëne en zorg dat je niet ten prooi valt aan het kryptoniet uit de 21ste eeuw!


Check ook

Alle losse episodes van de podcast Digitaal Vermogen via Spotify

Bekijk hier alle versies van het boek Digitaal Vermogen
bestel hier de hardcover versie van Digitaal Vermogen
bestel hier de digitale versie van digitaal vermogen

Wil je liever een paperback?

→ Bestel via de site
→ Bestel via BOL.com
→ Bestel via Bruna
→ Bestel via Managementboek

ook verkrijgbaar bij

verkrijgbaar bij bol bruna en managementboek
verkrijgbaar bij Scheltema AKO

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

Andere relevante uitgaven

Boeken Denis Doeland

Liever een gratis eBook? Check ook vanAnaloognaarDigitaal.nu en EDMendedigitalewereld.nl

Supporters Digitaal Vermogen

Geef een reactie