Achtergrond: 3 tips voor portemonnee-producent Secrid

Geschatte leestijd – 3 minuten

Je kent of hebt ze vast wel. De handige portemonneetjes, die openschuiven met een klik op de onderkant van de pasjesdrager. Wist je dat deze Secrid’s worden geproduceerd door een familiebedrijf? Dit bedrijf houdt, als een waar Gallisch dorpje, stand tegen de opmars van de webshops en online distributie. Toch heb ik drie tips voor het sympathieke, Nederlandse merk.

→ Beluister hier de podcast van Digitaal Vermogen

In een interview met De Ondernemer vertelt oprichter René van Geer dat hij meent dat het bedrijf een maatschappelijke functie heeft. Het bedrijf heeft weliswaar al miljoenen exemplaren verkocht, maar René en zijn vrouw willen alleen op hun manier het bedrijf verder laten groeien.

Daarom verkoopt Secrid via lokale winkeliers. Van Geer: “Steden worden heel schraal als winkels verdwijnen en we vinden het daarom van belang dat ze blijven bestaan.” Hier lees je welke drie zaken het bedrijf net even anders, of slimmer, kan aanpakken.

Tip 1: marketing vraagt om echte efficiëntie

De Ondernemer beschrijft hoe Van Geer de marketing van het bedrijf efficiënter probeert in te richten. Dat is verstandig. Marketing is jarenlang een black box geweest. Zeker was dat je de helft van het advertentiebudget weggooide, de vraag was alleen welke helft. Dankzij online adverteren, is het mogelijk om te zien met welke euro je wie bereikt, en welk effect dat heeft.

Aan adverteren heeft Secrid een broertje dood, zo stelt het ondernemersplatform. “Er is eens een week geëxperimenteerd met adverteren op Google, waaruit bleek dat de internetgigant effectief een tientje verdiende per verkochte wallet. Van Geer noemt dat ‘bizar’ en ‘weggegooid geld’.”

Dat Google een tientje verdient per verkocht exemplaar, vertelt ons echter niet hoeveel Van Geer mogelijk verdient per verkochte portemonnee. Marketing vraagt om echte efficiëntie. Bepaal dus wat jouw mogelijke winst per kanaal is – en niet wat de mogelijke winst is die een van je (online) distribiteurs is.

Tip 2: toegevoegde waarde is beschikbaarheid

“We kiezen er bewust voor om niet te verkopen via grote webwinkels, omdat we er de toegevoegde waarde niet van inzien”, zegt de oprichter van Secrid. “Webplatforms faciliteren de verkoop van illegale kopieën en halen door hun grote omvang retail uit de straten weg. Ondertussen maken ze er slechts marginale, of helemaal geen winst mee.”

Wie wel eens iets online heeft besteld, weet precies wat de toegevoegde waarde is van webplatforms. Dat is beschikbaarheid. Het verkleint de afstand tussen het product en de consument gigantisch. Om ook beschikbaar te zijn voor consumenten die een winkelstraat minder goed kunnen bereiken, zou Secrid de toegevoegde waarde van een platform kunnen ontdekken.

Dat een platform illegale kopieën aanbiedt, is overigens juist een reden om wel aanwezig te zijn in het ecosysteem van dat platform. Zo valt deze vorm van diefstal of fraude nog beter te bestrijden.

Tip 3: maatschappelijke missie vraagt juist om groei

Het MVO-karakter van de kaarthouderproducent komt ook tot uitdrukking in hoe het geproduceerd wordt. Namelijk, met name in sociale werkplaatsen. Van Geer: “Ook daar is de sociale rol belangrijk, en dit werk kan heel goed worden gedaan door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.” De sociale werkplaatsen waar Secrid mee samenwerkt, verschaffen samen werk aan meer dan honderd personen.

Juist om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen, zou Secrid nog meer uit zijn fan-data moeten halen. Het bedrijf is al actief op verschillende kanalen, zoals Instagram en Facebook. Secrid zou via online kanalen kunnen ontdekken of consumenten en fans van het bedrijf ook behoefte hebben aan paraplu’s of koffers. Dat zou er misschien voor kunnen zorgen dat er tweehonderd mensen aan een werkplek worden geholpen, in plaats van honderd.

Conclusie

Juist als sociale onderneming zou je moeten focussen op groei, omdat je daarmee zoveel meer impact kan hebben op de maatschappij. Dat kan het bedrijf doen door te focussen op fan-data, de marketing werkelijk efficiënt in te richten en zich aan te sluiten bij het ecosysteem van online verkopers.

Wat ze verder op weg helpt: deze tien tips voor innovatie. Maar misschien is het eerst tijd voor een digitale mindset. Niet genoeg van deze tips? Het boek Digitaal Vermogen is ook online terug te lezen en te luisteren via links hieronder.


Check ook

Alle losse episodes van de podcast Digitaal Vermogen via Spotify

Bekijk hier alle versies van het boek Digitaal Vermogen
bestel hier de hardcover versie van Digitaal Vermogen
bestel hier de digitale versie van digitaal vermogen

Wil je liever een paperback?

→ Bestel via de site
→ Bestel via BOL.com
→ Bestel via Bruna
→ Bestel via Managementboek

ook verkrijgbaar bij

verkrijgbaar bij bol bruna en managementboek
verkrijgbaar bij Scheltema AKO

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

Andere relevante uitgaven

Boeken Denis Doeland

Liever een gratis eBook? Check ook vanAnaloognaarDigitaal.nu en EDMendedigitalewereld.nl

Supporters Digitaal Vermogen

Geef een reactie