Data: 1 op de 10 dance festivals is nieuw

Geschatte leestijd – 3 minuten.

Het is alweer een poos geleden dat er een editie uitkwam van de Dance Festival Monitor. Hieronder vind je de cijfers over Nederlandse dance festivals van het derde kwartaal van dit jaar. In deze monitor vergelijk ik dit kwartaal met het derde kwartaal van vorig jaar en de eerste twee kwartalen van dit jaar.

Elk kwartaal zoek ik naar trends en analyseer ik verschillen tussen dance festivals. Ik hoop je meer te kunnen leren over de verkooptijd van kaarten en de ontwikkeling van nieuwe festivals en bestaande edities. Hieronder lees je ook meer over de geografische spreiding en de hoe lang het tegenwoordig gemiddeld duurt voordat een festival is uitverkocht.

Aantal festivals en prijsontwikkeling

In het afgelopen kwartaal hebben 90 dance festivals plaatsgevonden. Dat is negen procent minder dan in hetzelfde kwartaal van 2017. Het aantal unieke merken nam met zeven procent af. Ook de prijs van een regulier ticket nam af. Tickets waren namelijk drie procent goedkoper dan vorig jaar. De korting die festivals dit jaar gaven voor de aankoop van een Early Bird-ticket, verschilde nauwelijks in vergelijking met dezelfde periode van het afgelopen jaar.

Meer dan 40 procent van de festivals is een meerdaags festival en bijna 90 procent van de dance festivals vindt buiten plaats. De Weekender-kaarten waren meer dan twaalf procent goedkoper dan het vorig jaar. In de ‘vroege vogel fase’ werd er echter minder korting gegeven dan vorig jaar. De tickets waren gemiddeld namelijk zo’n 5 euro duurder in deze fase.

Annulering en uitverkoop

Festivals vermelden maar al te graag dat een festival is uitverkocht. Maar klopt dat ook altijd? We kunnen niet altijd nagaan of een festival daadwerkelijk is uitverkocht. Toch heeft het zin om te analyseren hoeveel festivals vermelden dat ze uitverkocht zijn, al is het maar om een trend te zien. 35 procent van de festivals geeft aan uitverkocht te zijn. Dit is bijna het dubbele van vorig jaar. Ook is het een stijging ten opzichte van het vorige kwartaal.

Tegenover de groei van het aantal uitverkochte festivals, staat het aantal festivals dat geen doorgang vond. Dit aantal groeiende namelijk ook. Er vonden meer festivals niet plaats dan in het tweede kwartaal.

—–

Dance Festival Monitor 2018

—–

Voorverkooptijd en ticket providers

Een festival verkoopt gemiddeld 170 dagen lang zijn kaarten. De mediaan bedraagt 166 dagen. De langste verkooptijd van een festival is 352 dagen, de kortste is 75 dagen. Slechts een handjevol festivals verkoopt zijn kaarten binnen een week uit. Het festival wat daarop volgt, verkocht in 52 dagen uit. Gemiddeld duurt het 139 dagen voordat de meeste festivals uitverkocht zijn.

In het vorige kwartaal van het jaar is Paylogic de meest gekozen ticket-provider. Paylogic wordt gevolgd door de combi Eventbrite/Ticketscript en Your Ticket Provider. Voor het derde achtereenvolgende jaar zijn de servicekosten in dit kwartaal gedaald. Gemiddeld betaalde een festivalbezoeker namelijk 2,88 euro aan servicekosten.

Weinig aanwas

Al vaker had ik de indruk dat de markt ‘op slot zit’ en aan zijn plafond zit. Daarom analyseerde ik dit kwartaal het aantal terugkerende festivals en festivals met een eerste editie. Bijna 90 procent van alle dance-festivals in dit kwartaal waren edities die eerder hebben plaatsgevonden. Een opmerkelijke ontwikkeling en de vraag oproept: kun je iets zeggen over de levenscyclus van een festival, en die van de markt?

Komende weken hoop ik hier meer inzicht in te hebben. Ook zal ik delen wat er verwacht mag worden voor einde van het jaar en 2019. Ook zal ik de cijfers van het Amsterdam Dance Event onder de loep nemen. Wordt vervolgd!

* Dit is een bewerkte versie van de post die eerder verscheen bij This Is Our House

Voetnoot
De Dance Festival Monitor is een initiatief van DDMCA, Jibe Company en Fanalists. De monitor is tot stand gekomen op basis van data uit verschillende bronnen. Uiteraard kan het zijn dat een festival ontbreekt in de monitor. Gezien het een steekproef betreft geeft de monitor een goed beeld van de markt. De definitie van een festival is een indoor en/of outdoor evenement. Dank aan Rosa van de Hoven en Nina Meulenkamp van Fanalists voor de verwerking van de data.

Ook interessant

Check ook

bestel hier de hardcover versie van Digitaal Vermogen

bestel hier de digitale versie van digitaal vermogen

Wil je liever een paperback?

→ Bestel via de site
→ Bestel via BOL.com
→ Bestel via Bruna
→ Bestel via Managementboek

ook verkrijgbaar bij

verkrijgbaar bij bol bruna en managementboek

verkrijgbaar bij Scheltema AKO

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

Andere relevante uitgaven

Boeken Denis Doeland

Liever een gratis eBook? Check ook vanAnaloognaarDigitaal.nu en EDMendedigitalewereld.nl

—–Supporters Digitaal Vermogen

Geef een reactie