Achtergrond: NPO is nog niet digitaal volwassen

Geschatte leestijd – 2 minuten.

Het is vijf voor twaalf voor de NPO. Dat verzin ik niet, dat constateerde het belangrijkste adviesorgaan voor de regering op het gebied van kunst, cultuur en media enige tijd geleden. Jongeren lopen massaal weg bij de publieke omroep. Traditionele omroepen en zenders spelen daar onvoldoende op in. Wat kan de NPO leren van Netflix? En wat moet er veranderen bij de NPO?

NPO Start

NPO Start – in de volksmond nog steeds Uitzending Gemist – is de streamingwebsite van de NPO. Hier komen alle programma’s samen van de NPO en dat maakt het een belangrijke site voor de publieke omroep. Je kijkt hier programma’s waar en wanneer het je uitkomt (tenminste: als je in Nederland bent). Hiermee concurreert de NPO met Netflix, YouTube, Amazon, Facebook, Disney of Ziggo.

Door deze Amerikaanse tech-bedrijven verwacht de kijker dezelfde vlekkeloos werkende techniek, prettige interface én een even rijk aanbod. Aan die verwachtingen voldoet de NPO alleen nog niet. Hoewel meer dan een miljoen Nederlanders gebruikmaken van NPO Start, is er geen reden tot juichen. Uit onderzoek van Multiscope, blijkt dat Nederlanders nu de helft van hun video-on-demand-kijktijd aan Netflix besteden. Daarna volgt YouTube, met achttien procent van hun tijd. NPO Start komt op een derde plek en is goed voor slechts tien procent. Dat komt onder meer door storende fouten in de dienst.

Digitaal volwassen

Waarom verliest de NPO terrein aan jongeren? Waarom is het niet in staat om een werkende en concurrerende streaming dienst te ontwikkelen? Dat komt door de digitale naïviteit van de publieke omroep. Naïviteit kan je zowel positief als negatief uitleggen: het is evengoed een onbevangen blik, maar ook ook onnozelheid, gebrek aan wereldwijsheid en verwijtbare onwetendheid.

De NPO moet iets doen aan de digitale naïviteit. Het is tijd om digitaal volwassen te worden? Alleen dan kan het de strijd aan met netwerken (zoals Talpa Network) die al aan de slag zijn gegaan met een data-gestuurde aanpak. Eigenlijk zou de NPO een vergelijkbare aanpak moeten hanteren.

Inmiddels is bekend dat de begroting voor 2019 met 22 miljoen wordt verminderd. Ben je benieuwd wat de NPO nog meer moet doen om een kans van slagen te hebben?

Ik vertel daar meer over in het achtste hoofdstuk van mijn boek Digitaal Vermogen. Dat hoofdstuk heet ‘NPO en haar digitale worsteling’. Je vindt dat hoofdstuk via de links hieronder. Je kan het nu ook beluisteren via Spotify en andere diensten, via de links hieronder.

lees hoofdstuk 8 uit Digitaal Vermogen

luister hoofdstuk 8 uit Digitaal Vermogen via Spotify

luister hoofdstuk 8 via andere kanalen

Check ook

bestel hier de hardcover versie van Digitaal Vermogen

bestel hier de digitale versie van digitaal vermogen

Wil je liever een paperback?

→ Bestel via de site
→ Bestel via BOL.com
→ Bestel via Bruna
→ Bestel via Managementboek

ook verkrijgbaar bij

verkrijgbaar bij bol bruna en managementboek

verkrijgbaar bij Scheltema AKO

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

Andere relevante uitgaven

Boeken Denis Doeland

Liever een gratis eBook? Check ook vanAnaloognaarDigitaal.nu en EDMendedigitalewereld.nl

—–Supporters Digitaal Vermogen

Geef een reactie