Achtergrond: Waarderen 2.0 data en een plek op de balans

Geschatte leestijd – 2 minuten.

Bedrijven worden al heel lang op dezelfde manier gewaardeerd. Tegelijkertijd is de economie in de afgelopen jaren ingrijpend veranderd, door de komst van nieuwe technologie. Het is de hoogste tijd dat we klant-data laten meewegen op de balans. Het is tijd voor het nieuwe waarderen. Hoe gaat dat precies in z’n werk?

Beluister hier de podcast van dit artikel

Waarderen moet anders

Dat bedrijven in waarde kunnen groeien, door data op een slimme manier te benutten, staat vast. Organisaties zijn dagelijks in de weer met data. Daarmee kunnen ze hun omzet stijgen. Wanneer partijen hun data op orde krijgen kunnen ze in waarde toenemen.

“Traditionele bankiers stellen dat de bezittingen op de balans van een bedrijf garant staan om een geldlening te verstrekken met dezelfde waarde. Maar de waarde van de bezittingen kunnen dalen, bijvoorbeeld door de economie of marktomstandigheden.” Het is tijd voor een andere manier van bedrijven waarderen. Hoe moeten we dat doen? “Door alle contant gemaakte toekomstige kasstromen bij elkaar op te tellen, valt ook de digitale klantenkring te waarderen.” Dit valt op te maken uit m’n boek Digitaal Vermogen.

Data en zijn plek op de balans

Hoe bereken je vervolgens de waarde van deze digitale klantenkring? “Je moet daarvoor opzoek naar de waarde van jouw digitaal ecosysteem op de lange termijn. Deze wordt voornamelijk bepaald door de waarde van de klantrelaties. Dat zijn relaties tussen klant en bedrijf, maar ook tussen fans en klanten onderling. Dit mag je niet onderschatten: de bestaande en toekomstige relaties bepalen voor een groot deel de toekomstige inkomsten. Dat wordt ook wel de cashflow genoemd.”

De toekomstige kasstromen kunnen contant gemaakt tegen een rendementseis. “Dit laat het zogenaamde ‘klantkapitaal’ ontstaan. Je kan dit zien als een vorm van goodwill. Dit is het digitaal vermogen. Data krijgt hiermee een plek op de balans, zodra het bedrijf wordt aangekocht.” Dat je meer omzet kunt generen of jouw bedrijf meer waard wordt door slim met data om te gaan, is goed nieuws. Maar wat is een Facebook-like dan precies waard?

Ik vertel daar meer over in het negende hoofdstuk van mijn boek Digitaal Vermogen. Dat hoofdstuk heet ‘Data: de onzichtbare goodwill op de balans’. Je vindt dat hoofdstuk via de links hieronder. Je kan het nu ook beluisteren via Spotify en andere diensten, via de links hieronder.

lees hoofdstuk 9 uit Digitaal Vermogen

luister hoofdstuk 9 uit Digitaal Vermogen via Spotify

luister hoofdstuk 9 via andere kanalen

Check ook

bestel hier de hardcover versie van Digitaal Vermogen

bestel hier de digitale versie van digitaal vermogen

Wil je liever een paperback?

→ Bestel via de site
→ Bestel via BOL.com
→ Bestel via Bruna
→ Bestel via Managementboek

ook verkrijgbaar bij

verkrijgbaar bij bol bruna en managementboek

verkrijgbaar bij Scheltema AKO

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

Andere relevante uitgaven

Boeken Denis Doeland

Liever een gratis eBook? Check ook vanAnaloognaarDigitaal.nu en EDMendedigitalewereld.nl

—–Supporters Digitaal Vermogen

Geef een reactie