Achtergrond: Warner bewijst digitale waarde van Spinnin’ Records

Geschatte leestijd – 2 minuten.

Eelko van Kooten wist zijn platenlabel Spinnin’ Records voor meer dan 100 miljoen dollar te verkopen aan Warner Music Group (WMG). Dat is natuurlijk een imposant bedrag. Hoe kwam Warner tot deze prijs? En hebben er digitale waardecomponenten een rol gespeeld bij deze som? Wat namelijk opvalt, is dat die overnamesom niet in verhouding staat tot de omzet en de winst van Spinnin’. Wat is er aan de hand?

Beluister hier de podcast van dit artikel

Digitale netwerk Spinnin’ groeit

Aangenomen mag worden dat Warner (of WMG) betiteld mag worden als een strategische koper. Het digitale netwerk van Spinnin’ zorgde namelijk voor een groei in de omzet van de muziekgigant. De digitale omzet van Warner steeg met 30 procent groeien, de niet-digitale omzet met slechts 13 procent.

Dat digitale netwerk van Spinnin’ groeide de afgelopen jaren overigens flink. Jaarlijks bereken ik de waarde van het digitale netwerk van het label. Een kleine drie vijf geleden schatten we het digitale netwerk van Spinnin’ Records op een potentiële waarde van ruim 40 miljoen euro. Vorig jaar zou dat al een veelvoud zijn, namelijk tussen de 140 en 160 miljoen euro.

Netwerk is wat waard

Dat de Nederlandse dance-industrie meer digitaal wordt, heeft impact op de waarde van bedrijven in de dance-industrie. Dat zagen we eerder, toen ID&T werd overgenomen door SFX. Als je uitgaat van de gangbare waarderingsmethoden (zoals intrinsieke waarde en de multiple-methode), dan zou ID&T rond de 20 miljoen euro waard zijn geweest. Toch is het bedrijf voor honderd miljoen euro verkocht. Dat komt omdat koper SFX ook de potentie van het digitale vermogen van ID&T inzag. Daardoor ontstond dus een groot deel van de goodwill.

Samen met Pim van Berkel, docent op de Nyenrode New Business School in Amsterdam, heb ik door de jaren heen een nieuwe manier ontwikkeld om bedrijven te waarderen. Dit draait om een uitgebreide data-analyse van het digitale ecosysteem. Ben jij benieuwd hoe deze methode werkt?

Ik vertel daar meer over in het tiende hoofdstuk van mijn boek Digitaal Vermogen. Dat hoofdstuk heet ‘Spinnin’ Records: het digitale netwerk heeft een prijs gekregen’. Je vindt dat hoofdstuk via de links hieronder. Je kan het nu ook beluisteren via Spotify en andere diensten, via de links hieronder.

lees hoofdstuk 10 uit Digitaal Vermogen

luister hoofdstuk 10 uit Digitaal Vermogen via Spotify

luister hoofdstuk 10 via andere kanalen

Check ook

bestel hier de hardcover versie van Digitaal Vermogen

bestel hier de digitale versie van digitaal vermogen

Wil je liever een paperback?

→ Bestel via de site
→ Bestel via BOL.com
→ Bestel via Bruna
→ Bestel via Managementboek

ook verkrijgbaar bij

verkrijgbaar bij bol bruna en managementboek

verkrijgbaar bij Scheltema AKO

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

Andere relevante uitgaven

Boeken Denis Doeland

Liever een gratis eBook? Check ook vanAnaloognaarDigitaal.nu en EDMendedigitalewereld.nl

—–Supporters Digitaal Vermogen

Geef een reactie