Data: Rumag verviervoudigt het digitaal vermogen

Geschatte leestijd – 4 minuten.

Zo’n anderhalf jaar geleden schreef ik al over Rumag. En ook in mijn boek Digitaal Vermogen wijde ik een hoofdstuk aan hen. Het is een schoolvoorbeeld van een contentmaker in de relatie-economie. Destijds was de schatting van het digitaal vermogen zo’n vijf miljoen euro. Nu leert een snelle schatting dat het haalbare digitale vermogen van het ecosysteem al snel richting de 17 miljoen euro loopt. Bijna het viervoudige in nog geen twee jaar tijd.

→ Beluister hier de podcast van Digitaal Vermogen

Rumag bewijst relatie-economie

Het is in de relatie-economie mogelijk om een business te bouwen op basis van een groot netwerk van potentiële klanten en fans. Rumag bewees dat je helemaal geen product hoeft te bedenken, voor je een bedrijf kan starten. Oprichter Thijs van der Heide voelde de drang om content te creëren. Zijn grootste passie en talent? Bedenken hoe hij een grote, online, achterban kon creëren. Door relevant te worden, met leuke content. Content volledig gebaseerd op de visie waar het merk tegenwoordig nog steeds op steunt: Wij zeggen wat jij denkt, maar niet durft te zeggen. Al snel begon de creatie van quotes, en al snel begonnen de puntjes tussen de woorden te staan. Zo simpel, maar toch zo vruchtbaar. Het geheim? Herkenbaarheid en deelbaarheid. Kernelementen die zorgen voor verbinding en vergroting in de relatie-economie.

De verdienmodellen kwamen later. Het merk is inmiddels uitgegroeid tot een onderneming met merchandise, evenementen, een scholentour en zelfs een theatertour en bioscoopfilm. “Met de scherpe quotes kunnen we delen wat er in ons leven en dat van onze volgers speelt. Die quotes zijn herkenbaar voor iedereen. En ja, we gaan soms net het randje over, maar in Nederland kunnen we dat maken. Of het internationaal ook werkt, is de vraag. Nederlanders kunnen veel hebben, maar in andere landen zijn ze wat conservatiever. Hier willen grote merken inmiddels met ons samenwerken en veel BN’ers steunen ons. Heel gaaf!”, vertellen Thijs van der Heide, Danny Membre en René Watzem enige tijd geleden tijdens hun presentatie op de webwinkelvakdagen.

De relatie aangaan

Het platform van Rumag draait om millennials. Ze hebben trouwe volgers die met hen mee bewegen. Samen zorgen ze voor het mega-grote bereik. In de eerste week van het jaar heette ze hun miljoenste volger op Instagram welkom. Dat is nog niet zo makkelijk in een klein land als Nederland. “Het is belangrijk om je volgers echt te kennen, dus we gaan met ze in gesprek. We stellen ze vragen bij ons op kantoor en sturen polls uit. Daar komen soms verrassende zaken uit. We dachten bijvoorbeeld dat mensen ons volgen vanwege de humor en herkenning, maar het blijkt dat mensen ons vooral volgen omdat ze er zelfvertrouwen van krijgen. Daar moet je vervolgens wat mee doen, dus dat nemen we nu mee in onze content.” Uit dit voorbeeld concluderen we dat de makers bewust de relatie aangaan met hun achterban en zich in de achterban verdiepen.

Dat de Rumag-makers weten wie hun fans zijn, staat vast. Tijdens hun presentatie bij de webwinkelvakdagen blijkt dat ook duidelijk. Ze weten dat bijna driekwart van de volgers een vrouw tussen de 18 en 34 jaar is. “Vrouwen praten en delen veel met elkaar, ook onze posts. Heel grappig: als we de man op de hak nemen in onze posts, gaat die viral. Maar nemen we de vrouw op de hak, dan verliezen we volgers.” Wat blijkt, dus? De mannen van Rumag begrijpen dat ze een relatie met hun fans onderhouden en die kunnen verliezen. Dat is een van de kern-principes binnen de relatie-economie.

Van ongeïdentificeerd naar geïdentificeerd

Ben je in staat een dergelijk netwerk als Rumag op te zetten dan ontstaat digitaal vermogen. Wat is dat netwerk van Rumag nou precies waard? Bij de schatting van het digitaal vermogen wordt uitgegaan van het bestaande, haalbare en potentiële vermogen. Voor Rumag ligt deze tussen 10 tot 25 miljoen euro. De groei in 2019 zal voort moeten gaan komen uit de haalbare waarde. Het doel voor de contentmakers zou moeten zijn om meer niet-geïdentificeerde profielen te converteren naar geïdentificeerde profielen.

Ook de hygiëne factor (de hoeveelheid echte volgers) speelt een rol, de kwaliteit van het netwerk zal op peil moeten blijven. Bij Rumag is bijvoorbeeld 96% van alle volgers bereikbaar op Instagram. Dat is een excellente prestatie! Een uitdaging die verder aangegaan zou moeten worden is het nog verder ontdoen van mogelijke verdachte volgers.

Het converteren van ongeïdentificeerde naar geïdentificeerde profielen heeft drie voordelen:

  • Het leidt tot meer grip en controle over de data en diverse huidige en toekomstige opbrengsten;
  • Het zorgt voor een significante groei van het digitaal vermogen;
  • Daarnaast maakt het platform zich minder afhankelijk van de zogenaamde tech-giganten: ze zijn daardoor niet meer afhankelijk van Instagram of Facebook om hun fans te bereiken.

De opdracht converteren van ongeïdentificeerde naar geïdentificeerde profielen is wel toevertrouwt aan het platform. Danny Membre is iedere dag bezig om nieuwe volgers te vinden en te behouden. Zo valt te lezen op de site van Omroep Fryslan. Laat het een tip zijn voor elke content-maker met ambities: volg het voorbeeld van Rumag en streef naar geïdentificeerde profielen. Dan zal ook jouw digitale vermogen net als Rumag verveelvoudigen!

* Foto header: Buro 3 via Google Afbeeldingen


Check ook

Alle losse episodes van de podcast Digitaal Vermogen via Spotify

Bekijk hier alle versies van het boek Digitaal Vermogen
bestel hier de hardcover versie van Digitaal Vermogen
bestel hier de digitale versie van digitaal vermogen

Wil je liever een paperback?

→ Bestel via de site
→ Bestel via BOL.com
→ Bestel via Bruna
→ Bestel via Managementboek

ook verkrijgbaar bij

verkrijgbaar bij bol bruna en managementboek
verkrijgbaar bij Scheltema AKO

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

Andere relevante uitgaven

Boeken Denis Doeland

Liever een gratis eBook? Check ook vanAnaloognaarDigitaal.nu en EDMendedigitalewereld.nl

Supporters Digitaal Vermogen

Geef een reactie