Achtergrond: Zo reageren Instagram, Unilever en influencers op nepvolgers

Geschatte leestijd – 3 minuten.

Influencer marketing is hot. Sterker nog: influencers verdienen ook een boterham door anderen te leren hoe ze een influencer kunnen worden. Toen bekend werd dat een influencer zelf nepvolgers kocht en 500 dollar vroeg aan 500 volgers voor een influencer-cursus, was een schandaal geboren. Zo reageren Instagram, Unilever en influencers zelf op het verschijnsel nepvolgers.

→ Beluister hier de podcast van Digitaal Vermogen

Nepvolgers verpesten social media

Opvallend is dat steeds meer accounts nepvolgers krijgen of kopen. Het lijkt een logische snelkoppeling naar een nog groter bereik: waarom zou je jarenlang hoeven te doen om duizenden volgers te krijgen, als je ze ook in een klik kunt kopen?

Toch is het niet handig om nepvolgers te kopen. Sterker nog, het is schadelijk voor het ecosysteem dat je aan het opbouwen bent. Daarom moet je werken aan de digitale hygiëne van jouw platform. Ook omdat je anders een pleefiguur slaat bij Instagram, adverteerders en andere influencers.

1: Instagram en Facebook

Instagram wil alleen nog echte likes en reacties. Daarom straft het platform accounts af die door bots beheerd worden of automatisch likes uitdelen of reacties plaatsen. Deze accounts worden nu verwijderd. Gebruikers die dit soort apps en diensten gebruikten, moesten verplicht hun wachtwoord wijzigen.

Facebook, de eigenaar van Instagram, gaat zelfs een stapje verder. Het platform klaagt sinds kort Chinese bedrijven aan die nep-likes, -volgers en -profielen op zowel Instagram als Facebook verkochten. Hiermee probeert het platform ook iets te doen aan het verspreiden van nepnieuws.

2: Unilever

Unilever maakte in de zomer van 2018 bekend geen zaken meer te doen met influencers die nepvolgers hebben. Daarmee hoopte het bedrijf een signaal af te geven en te zorgen dat de markt transparanter zou worden. Mind you: Unilever is een van de grootste adverteerders. Ter wereld. Jaarlijks gaat er een marketingbudget om van 7 miljard euro.

De eerste geluiden die op beterschap binnen het landschap van influencers duiden duiken op. Janine van Tulder, eigenaar van reclamebureau Hot Pink Media, zegt er het volgende over: “Je ziet dat meer bedrijven proeven aan influencermarketing. Maar er zijn ook influencers die fake likes of reacties kopen. Daarom meten wij iedereen met wie wij werken helemaal door, zo kun je namelijk ervoor zorgen dat een klant ook echt afrekent voor het bereik dat ze willen hebben.”

3: Influencers

Aggie (@travel_inhershoes. 893K) is een influencer met een leven dat we allemaal begeren: imposante en jaloersmakende foto’s van de mooiste bestemmingen. Toch ging het Aggie niet altijd zo voor de wind. In een openhartig interview met Husskie vertelde ze over de weg naar succes. Ook in een Instagram Story-reeks deed ze verslag van alles wat je niet ziet op Instagram. Denk aan vele uren reizen voor die ene foto, alle mislukte foto’s en bijzonder veel tijd op je mobiel doorbrengen.

Opvallend: ook zij werd ervan beschuldigd nepvolgers gekocht te hebben. Sterker nog: Aggie is de influencer waar ik aan het begin van dit artikel over vertelde. Zij verkocht een influencer-cursus aan 500 volgers. Terwijl ze nog zo beweerde dat je hard moet werken en consistent moet zijn. Conclusie: zelfs influencers met nepvolgers hebben een broertje dood aan nepvolgers. Althans, dat maken ze ons wijs.

Conclusie: wees consistent, relevant en gedisciplineerd

Als we de reacties van Instagram, Facebook, Unilever en influencers op een rijtje zetten, kunnen we dat samenvatten met een korte conclusie: het loont niet om nepvolgers te hebben; er wordt zelfs (terecht) op neergekeken.

Er is een ding waar Aggie wel gelijk in had: hard werken en consistent zijn is wat nodig is. Sterker nog: om een goede strategie voor social op te stellen, hoef je in principe alleen maar te bepalen hoe vaak (ritme) je content wilt openbaren (consistentie) en dat vervolgens volhouden (discipline). Volg je dit principe, dan weten de Unilevers van deze wereld je misschien wel weer te vinden.


Check ook

Alle losse episodes van de podcast Digitaal Vermogen via Spotify

Bekijk hier alle versies van het boek Digitaal Vermogen
bestel hier de hardcover versie van Digitaal Vermogen
bestel hier de digitale versie van digitaal vermogen

Wil je liever een paperback?

→ Bestel via de site
→ Bestel via BOL.com
→ Bestel via Bruna
→ Bestel via Managementboek

ook verkrijgbaar bij

verkrijgbaar bij bol bruna en managementboek
verkrijgbaar bij Scheltema AKO

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

Andere relevante uitgaven

Boeken Denis Doeland

Liever een gratis eBook? Check ook vanAnaloognaarDigitaal.nu en EDMendedigitalewereld.nl

Supporters Digitaal Vermogen

Geef een reactie