Achtergrond: Rolinde Hoorntje: ‘Dj kan niet zonder social media’

Geschatte leestijd – 5 minuten.

Mijn stelling is: de artiest die de beste verbindingen met fans weet aan te realiseren, onderhouden en optimaliseren onderscheid zich van de artiest die dat niet doet.

Journaliste Rolinde Hoorntje schrijft niet alleen in krant over dance, ze schreef ook de dance-roman De Club. Het boek illustreerde nog eens haarfijn dat artiesten steeds vaker boven komen drijven door slim gebruik te maken van digitale middelen. Kortom, de dance-industrie volgt de wetten van de relatie-economie. Leuk om eens van gedachten te wisselen met Rolinde. In dit interview stelt ze dat beginnende artiesten niet zonder social media kunnen. Ze geeft een aantal handige tips voor dj’s met ambities.

Online of offline een band opbouwen

Rolinde stelt dat een digitaal/online imago steeds belangrijker is geworden in de muziek, maar het offline-bestaan niet vergeten mag worden . “Als je een internationale carrière wil in de muziek, kan je niet zonder social media. De basis blijft daarnaast volgens mij: het offline smeden van sociale banden door een gedeelde liefde voor muziek. Daarmee bedoel ik dat je regelmatig in clubs of op dansvloeren rondhangt en avonden organiseert met anderen die je daar ontmoet. Je wisselt ideeën of tips uit over muziek, begint zelf met draaien en zo creëer je op een hele natuurlijke manier een plek voor jezelf binnen een gemeenschap omdat je zelf ook energie toevoegt.”

De auteur haalt een anekdote over Helena Hauff aan. Ze is, samen met bijvoorbeeld Gerd Janson en Italo Johnson, een van de artiesten die weinig actief zijn op social media, maar toch heel succesvol is omdat ze in het pre-sociale mediatijdperk al een hechte fanbase hadden verzameld. “Ze vertelde me ooit dat ze elke dag in de Golden Pudel hing. Zo ontmoette ze Actress. Later mocht ze voor de Britse producer openen op een avond in Londen en uiteindelijk bracht ze muziek uit op zijn label. Zo begint de carrière van een groot deel van de dj’s en producers. Er zijn ook voorbeelden van zolderkamerproducers die een track op Soundcloud zetten en bekend worden in een nacht, zoals de Canadese producer Kaytranada. Maar het grootste deel van de beginnende artiesten ontmoet andere eerst offline. Als je internationaal wil doorbreken, zijn social media wel bijna een noodzakelijk kwaad. Als je kijkt naar dj’s die afgelopen drie jaar als een komeet doorbraken, zoals Amelie Lens, Charlotte de Witte en Peggy Gou, hebben zij zonder uitzondering een sterke online presence.”

Wees een eigen media-kanaal

Virgil Abloh is een ander goed voorbeeld van een artiest die doorbreekt mede dankzij zijn bereik. Sterker nog: hij is een op zichzelf staand mediakanaal. “Abloh is een internationaal rolmodel omdat hij de eerste hoofdontwerper van kleur is bij een Frans modehuis, maar ook vanwege zijn miljoenen Instagram-volgers. Het feit dat hij nu met Nina Kraviz op de afterparty van Coachella hangt, heeft volgens mij ook te maken met zijn bereik (3,8 miljoen volgers) en symbolische waarde. Die volgers maken het heel aantrekkelijk voor festivals of clubs om hem te boeken. Eigenlijk is een artiest met zoveel volgers een eigen mediakanaal, met een bereik dat vele male groter is dan dat van degene die hem boekt. Daarom liften clubs en festivals daar graag op mee.”

Waarom zouden artiesten zich met social media moeten bezighouden? “Als jij als beginnend artiest geen muziek deelt, of vertelt waar je draait, dan verdrink je in het sociale mediageweld van anderen. Dan ben je niet vindbaar voor fans, agenten of journalisten die op zoek zijn naar informatie en muziek, liefst overzichtelijk gepresenteerd op een plek. De doorsnee clubber of festivalbezoeker ziet dagelijks 40 andere artiesten voorbijkomen in zijn of haar timeline, met daarbij een oproep om een kaartje te kopen voor een optreden of concert. Als je dat voorbeeld niet volgt, dan verwacht je impliciet dat je fans actief naar je op zoek gaan. Helaas leven we in een on-demand economie en verwacht het gros van de consumenten dat nieuwe muziek en een uitnodiging voor een feestje (net als een pizza) naar ze toekomt wanneer ze dat willen.”

Tips voor dj’s

Voor beginnende artiesten heeft Rolinde de volgende tips:

  • Zorg dat je groeit in muzikaal opzicht, zodat je de skills hebt (denk aan DJ Jean);
  • Zorg dat je een vaste plek (residency) krijgt in een club of een eigen radioshow;
  • Deel die sets en podcasts voor zover mogelijk, net als updates over muziek die eraan komt.
  • Breng muziek uit, zet interviews online, plaats maandelijks een update op je socials waar je te vinden bent;
  • Zorg voor een goeie bio;
  • Social media zijn een online visitekaartje. Vindbaarheid is geen luxe maar een must in de aandachtseconomie. Zet daar dus op in;
  • Internetradio en podcastseries van muziekblogs zijn echt hele belangrijke katalysatoren. Denk aan RinseFM, RedLight Radio, de Resident Advisor Podcast of de serie van muziekblog Truants. Zorg dat je kan laten zien wat je inhoudelijk in huis hebt door opnames van een live set, radioshow of podcast te delen;
  • Als je het leuk vindt, deel dan ook brokjes uit je persoonlijke leven via Instagram-stories. Niet geforceerd, maar op een authentieke manier. Dat heeft bijvoorbeeld Peggy Gou bepaald geen windeieren gelegd.

Houd in je achterhoofd: je kan ‘meters maken’ maar tegelijkertijd die content ook gebruiken om jezelf te laten zien. Als je genoeg meters hebt gemaakt, zorg dan dat je zichtbaar bent. Daarvoor gebruik je social media. 

Talent komt wel boven drijven

Als social media bepalen wie doorbreekt en wie niet, komt talent dan nog wel bovendrijven? De journalist denkt van wel. “Social media, maar ook Soundcloud, hebben ook een positief effect. Internet heeft de wereld een stuk kleiner gemaakt. Je kan mensen of labels in Mexico, Londen of Brazilië ook via Soundcloud, Facebook of Instagram ontdekken. Iedereen is zijn eigen curator en internet heeft ook het vormen van netwerken in de muziek een stuk makkelijker gemaakt.”

Social media draait om verbinding en vindbaarheid, als het aan Rolinde ligt. “Het is een laagdrempelig middel om contact te maken en muziek uit te wisselen. Je kan het nog steeds ook zonder online aanwezigheid proberen als opkomende dj, helemaal offline. Het heeft alleen een flink nadeel: het duurt veel langer of het lukt niet om door te breken. Social media laten je veel dichter in de buurt komen bij een artiest en die vlieger gaat al helemaal op als de artiest in kwestie zijn eigen sociale kanalen managet. Dat maakt de band tussen fan en artiest hechter.”

“Amelie Lens geeft bijvoorbeeld antwoord op iedere comment die zij krijgt onder een Instagram-post. Dat geeft een hogere actie-ratio en zorgt ervoor dat haar posts in meer feeds bovenaan verschijnen. Het maakt haar niet alleen een slimme marketingstrateeg maar ook heel sympathiek. Veel van haar fans vragen haar dan ook om een handtekening. Zij voelen zich echt verbonden met haar.”

Nepvolgers kopen moet worden afgestraft

“Tegenwoordig kan je dankzij slimme tools al best wel goed Instagram-accounts analyseren en zo zien of een deel van de volgers nep is. Ik weet dat het gebeurt en het wordt niet genoeg afgestraft, als je het mij vraagt. Ik weet van twee artiesten dat ze nepvolgers hebben gekocht en dat heeft ze geen windeieren gelegd, al vraag ik me wel af of dit in de toekomst houdbaar is. Zeker in de meer commerciële scene weet ik dat programmeurs kijken naar het aantal volgers als graadmeter voor populariteit van een artiest. Zij organiseren events waarbij nou eenmaal hele stadions of grote festivalpodia moeten worden gevuld.”

Merk wel op: nepvolgers vullen geen stadions, echte fans wel. In dit artikel lees je hoe Armin van Buuren dat aanpakte.


Check ook

Alle losse episodes van de podcast Digitaal Vermogen via Spotify

Bekijk hier alle versies van het boek Digitaal Vermogen
bestel hier de hardcover versie van Digitaal Vermogen
bestel hier de digitale versie van digitaal vermogen

Wil je liever een paperback?

→ Bestel via de site
→ Bestel via BOL.com
→ Bestel via Bruna
→ Bestel via Managementboek

ook verkrijgbaar bij

verkrijgbaar bij bol bruna en managementboek
verkrijgbaar bij Scheltema AKO

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

Andere relevante uitgaven

Boeken Denis Doeland

Liever een gratis eBook? Check ook vanAnaloognaarDigitaal.nu en EDMendedigitalewereld.nl

Supporters Digitaal Vermogen

Geef een reactie