Achtergrond: 4 must-reads over algoritmes

Geschatte leestijd – 2 minuten.

Algoritmes bepalen welke content je ziet in je timeline. Welke advertenties je achtervolgen op nieuwssites. Slimme algoritmes maken het mogelijk om automatisch muziek te maken. Ook de Belastingdienst gebruikt algoritmes, om repetitief werk uit handen te nemen. Tijd om je in te lezen in de mogelijkheden van algoritmes.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Algoritme beschrijving

Een algoritme is een reeks instructies die vanuit een gegeven beginsituatie naar een beoogd doel leidt. Algoritmes staan los van computerprogramma’s. Al worden voor de uitvoering van algoritmes vaak computers gebruikt.

Het doel van algoritmes kan van alles zijn met een duidelijk eindresultaat. De instructies kunnen in het algemeen omgaan met onbekende situaties die bij het uitvoeren kunnen optreden. Algoritmes hebben in het algemeen stappen die zich herhalen of die beslissingen vereisen om de beoogde taak te voltooien.

Dezelfde taak kan met verschillende reeksen instructies worden opgelost. Het verschil ligt dan meestal in de hoeveelheid tijd, ruimte of inspanning die het algoritme vergt. Dit is de complexiteit van een algoritme.

Voorbeeld algoritme

Vergelijk een algoritme met een recept in de keuken. Om aardappelsalade te maken kan het ene recept de instructie schil de aardappel bevatten en daarna de instructie kook de aardappel. Bij een ander recept kunnen die twee stappen omgedraaid zijn. Beide recepten zullen echter vragen deze stappen voor alle aardappelen uit te voeren en het eindresultaat is een lekkere aardappelsalade.

Bij het correct uitvoeren van een computerprogramma is het belangrijk dat het algoritme inderdaad de beoogde functie uitvoert en dat het algoritme goed door het computerprogramma wordt uitgevoerd. Een onderstaande documentaire kun je een aantal andere voorbeelden van algoritmes zien.Niets zonder menselijk oordeel

Zijn algoritmes zaligmakend? Nee, ze zijn (nog) niks zonder menselijk oordeel.Kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie – ofwel in goed Nederlands: AI – kan niet zonder algoritmes. Sterker nog: de meest interessante toepassingen van algoritmes komen voort uit AI. Deze vier artikelen uit deze post helpen je op weg.


Luister ook

Luister ook naar het boek Digitaal Vermogen via Spotify

Check ook

Boeken van Denis Doeland

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

ook te bestellen bij

bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
de boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl

Geef een reactie