Twitpic verkoop foto’s | #foto #rechten

De fotodienst kan door haar algemene voorwaarden onlangs te veranderen alle foto’s van haar gebruikers doorverkopen. Online fotodienst Twitpic heeft dan ook onlangs een overeenkomst gesloten met het Britse persbureau WENN.

Twitpic, is een fotodienst waarmee Twittergebruikers foto’s direct via hun Twitterclient kunnen plaatsen. Zij gaat foto’s doorverkopen aan het Britse persbureau WENN. Dat meldt PressGazette op haar website. Het persbureau krijgt hierdoor alle rechten om de foto’s van Twitpics gebruikers door te verkopen. Er is daarvoor geen toestemming van de maker nodig.

Twitpic heeft hiervoor recentelijk haar algemene voorwaarden veranderd. Hier staat nu in opgenomen dat de dienst de foto’s mag gebruiken voor commercieel gewin. Hoewel de rechten bij de maker van de foto’s blijven, zijn uitsluitend Twitpic en WENN de bedrijven die er geld mee kunnen verdienen. Dit in tegenstelling bij bijvoorbeeld Flickr waarbij Getty Images een vergoeding betaald aan de maker.

The Next Web merkt op dat Twitpic niet de enige dienst is met een bepaling in haar algemene voorwaarden waardoor het mogelijk is om foto’s van gebruikers te verkopen. Bijna alle grote diensten, waaronder yFrogInstagram en Flickr hebben dezelfde soort bepalingen in hun algemene voorwaarden staan. Positieve uitzondering hierop zou het Nederlandse Mobypicture zijn.

Related articles

Enhanced by Zemanta

Geef een reactie