Achtergrond: Schrijver tijd voor een nieuw verdienmodel!

Geschatte leestijd – 3 minuten.

Je kent vast wel iemand die ooit schrijver wilde worden. Erg lucratief is dat (op dit moment) niet. Minder dan 0,7 procent van de Nederlandse schrijvers houdt een minimuminkomen over aan de verkoop van zijn boeken, zo becijferde NRC. Hoe kan je als schrijver wel je broek ophouden? Door nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen. Hier lees je hoe je dat aanpakt.

Schrijvers last van digitalisering

In de periode 2013-2017 publiceerden ongeveer 27.000 Nederlanders een boek. Daarvan wisten slechts 115 schrijvers meer dan 19.200 euro aan royalty’s aan over te houden. Merk op: voor veel van deze schrijvers is schrijven niet hun corebusiness: het zijn promovendi, coaches en consultants. Toch illustreert het een trend: slechts een enkele schrijver leeft van zijn werk.

Bestsellerauteur Kluun schreef in zijn column in de Volkskrant het volgende: “Collega’s, uitgevers, boekverkopers, literatuurliefhebbers, wen er maar aan: een deel van de bestaande boekwinkels is eenzelfde lot beschoren als platenwinkels, videotheken en reisbureaus. Over een paar jaar zijn er in grote steden nog een paar Bruna’s en AKO’s, waar je terecht kunt voor een boek uit de bestseller-top tien, paperclips en Staatsloten. En in grote steden zullen er enkele onafhankelijke boekwinkel blijven bestaan, bemand door apostelen van de literatuur. Winkels met een hoge gunfactor en een onomstotelijke toegevoegde waarde op internetsites. Voor een beperkte groep literatuurliefhebbers.”

Schrijvers hebben de wind ook niet in de zijlen, blijkt uit het Tijdsbestedingsonderzoek. “Sinds 1975 wordt een gestage teruggang in de leestijd van Nederlanders geregistreerd. Die daling heeft zich in het afgelopen decennium versneld voortgezet, vooral gedreven doordat minder consumenten überhaupt lezen. Het aandeel lezers daalde sterk tussen 2006 en 2011, van negentig naar 79 procent.”

Marketing voor auteurs

Jurriaan Rammeloo, programmaleider bij KVB Boekwerk, merkt op dat veel schrijvers ook alternatieve inkomsten uit leenrecht, optredens of krantencolumns hebben. Ook raadt hij ze aan om in te zetten op marketing: “Auteurs die aan hun merkwaarde werken, die – in marketingtermen – een community bouwen, hebben een stap voor op de rest. Denk aan Paulien Cornelisse. Zij geeft haar werk zelf uit en houdt er dus meer aan over. Dat kan ze doen omdat ze zelf een merk is.” Maar hoe pak je dat aan, aan je marketing werken?

Paulo Coelho is zo’n auteur die het begrijpt. Hij heeft miljoenen volgers op de sociale kanalen als Twitter, Facebook en YouTube. De Braziliaanse schrijver is online heel actief en onderhoudt zijn blog ook goed. Echter zijn de verschillende kanalen allemaal standalone silo’s: ze zijn niet aan elkaar gekoppeld. Daar ligt voor Coelho (en veel andere auteurs) nog een uitdaging.

Trends, kansen en bedreigingen

Een auteur die een nieuw verdienmodel wil ontwikkelen, zou rekening moeten houden met de volgende trends:

  • Toename oriëntatie en verkoop via internet;
  • Opkomst e-boeken, audioboeken en bijhorende applicaties en gadgets;
  • Lenen van e-boeken;
  • Groeiende markt voor boeken over gezondheid;
  • Tweedehands markt neemt toe, ook online.

De volgende kansen en bedreigingen zijn relevant:

  • Doelgroep- en assortimentskeuze en een duidelijk bedieningsconcept zijn essentieel;
  • Steeds meer mensen lezen boeken digitaal, drempel wordt steeds kleiner;
  • Stijgende verkoop via internet. Meer dan een derde koopt boeken en tijdschriften via het internet;
  • Assortimentsboekwinkels krijgen steeds meer internetrivalen, ook uit het buitenland, daardoor hevige prijsconcurrentie;
  • Branchevreemde kanalen ontdekken boekverkoop;
  • Door afnemende omzet en toenemende prijsconcurrentie blijft het rendement van de assortimentsboekhandel onder druk staan;
  • Professionalisering en samenwerking in een winkelcentrum- of gebied zijn een must;
  • Uitgevers richten zich steeds vaker direct op de consument, mede omdat de boekenwinkels te weinig diversiteit in het aanbod opnemen.

Drie stappen nieuw verdienmodel

Schrijvers die een nieuw verdienmodel willen ontwikkelen, doen er goed aan om de volgende drie stappen te doorlopen:

  1. De silo’s tussen afdelingen en sociale kanalen dienen afgebroken te worden. Denk aan het voorbeeld van Coelho. Alleen zo valt aansluiting te vinden bij het externe ecosysteem. Bepaal daarom eerst welke domeinen, netwerken en apparaten je wilt bedienen binnen jouw eigen ecosysteem en vervolgens met welke ecosystemen je verbinding wilt maken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld het ‘conversation prism’ van Brian Solis en Jess3.
  2. Verbind alle databronnen van deze domeinen en netwerken. Denk bijvoorbeeld aan de ‘single sign-on’-knop, zodat je data uit alle netwerken kunt halen. Integreer die knop in jouw eigen domein en al jouw applicaties. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld het raamwerk.
  3. Maak een gedegen planning met alle (digitale) doelstellingen van de schrijver. Dit omvat het digitale landschap en inzichten om content te creëren, beheren, actualiseren en verrijken. Zo wordt wanneer updates voor welk onderwerp, binnen welke soort content, gemaakt kunnen worden. Maak ook een tijdslijn, zodat alle betrokkenen goed worden geïnformeerd over de content.

Tot slot

Schrijvers moeten niet alleen de bovenstaande drie stappen doorlopen. Het begint met een mindset voor digitaal. Alleen zo valt er echt te werken aan het Digitaal Vermogen.

Lees ook: Marketing Verandert – dit moet je weten


Check ook

Alle losse episodes van de podcast Digitaal Vermogen via Spotify

Bekijk hier alle versies van het boek Digitaal Vermogen
bestel hier de hardcover versie van Digitaal Vermogen
bestel hier de digitale versie van digitaal vermogen

Wil je liever een paperback?

→ Bestel via de site
→ Bestel via BOL.com
→ Bestel via Bruna
→ Bestel via Managementboek

ook verkrijgbaar bij

verkrijgbaar bij bol bruna en managementboek
verkrijgbaar bij Scheltema AKO

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

Andere relevante uitgaven

Boeken Denis Doeland

Liever een gratis eBook? Check ook vanAnaloognaarDigitaal.nu en EDMendedigitalewereld.nl

Supporters Digitaal Vermogen

Eén reactie op “Achtergrond: Schrijver tijd voor een nieuw verdienmodel!”

Geef een reactie