Achtergrond: Digitale transformatie juist belangrijk in 2021

Geschatte leestijd – 3 minuten.

Ik mocht te gast zijn bij Trends in Business, de talkshow van De Ondernemer en T-Mobile waarbij trends voor ondernemers onder de loep worden genomen. Spreker, futurist en ondernemer Igor Beuker rukt de motorkap open van de Vierde Industriële Revolutie en presenteert een dertigtal trends en exponentiële technologieën. Trends in Business bestaat uit drie episodes: Digitale Transformatie, 5G en Internet of Things. Hieronder vind je een fragment uit de eerste aflevering.

Digitale transformatie voor MKB en Ondernemers

Tijdens de coronacrisis verloopt de digitale transformatie in sneltreinvaart, aangezien (bijna) alles online verloopt. Maar hoe zet je digitale transformatie in om jouw bedrijf te laten groeien? Hoe kan je technologie inzetten om klanten beter te bedienen en hoe zorg je voor de ideale mix tussen online en offline? In de talkshow ‘Trends in Business’ bespreekt spreker, futurist en ondernemer Igor Beuker dit onderwerp met Arko van Brakel en mijzelf. Hieronder vind je een fragment van de eerste aflevering van deze ondernemersshow.

In dit fragment legt Denis Doeland de status van digitale transformatie bij bedrijven uit aan de hand van data.
>> Kijk hier de hele episode: Trends in business – Episode 1 | Digitale transformatie voor MKB en ondernemers

Digitale transformatie is mensenwerk

De digitale ontwikkelingen van de laatste twintig jaar veranderen onze manier van zakendoen en hoe bedrijven met klanten en prospects omgaan. Technologie heeft invloed op vrijwel alle interne processen en leidt zelfs tot nieuwe businessmodellen. Het toepassen van technologie kan zorgen voor efficiëntere en effectievere processen, het ontwikkelen van nieuwe diensten en producten, omzetgroei en waardevermeerdering. Ieder bedrijf experimenteert vandaag de dag met digitale mogelijkheden om deze kansen te benutten.

Technische implementatie van nieuwe digitale technologieën is zeer belangrijk, maar niet doorslaggevend voor succes. Voor een belangrijk deel is succes juist afhankelijk van mensenwerk. Transformeren naar een digitaal gedreven organisatie omvat een fundamentele omslag in denken, handelen en organiseren. Het sturen en begeleiden van zo’n transformatie en iedereen meekrijgen in de verandering is een uitdaging. Het is nodig om mensen op een slimme, subtiele manier de goede kant op sturen. Handel niet vanuit controle en beheersing. Succesvolle bedrijven geven juist richting en ruimte, terwijl ze ook ruimte creëren voor vernieuwing.

  • Trends In Business | Digitale Transformatie
  • Trends In Business | Digitale Transformatie

De uitdaging: mensen en mindset

Uit een onderzoek onder 400 CEO’s blijkt dat bestuurders vaak de volgende zaken noemen als topprioriteit: groei, financieel, kosten en risico. Zes op de tien CEO’s wil het businessmodel veranderen, maar slechts vier op de tien CEO’s begrijpt dat de vaardigheden van de organisatie, het verdienmodel, de klanten en de waardepropositie op de schop moeten.

De digitale verandering wordt in de praktijk helaas nog vaak gezien als automatisering van systemen, ontwikkeling van software en data als het gouden ei. Terwijl het doorgaans nu juist gaat om de processen en de mindset; deze moeten veranderen, wil een digitale transformatie slagen. De belangrijkste spelers in die processen zijn en blijven mensen. Niet de computers en software die deze mensen ondersteunen. Techniek is immers een middel, niet een doel.

Reduceren van de complexiteit

Het is van belang om de transformatie naar een digitaal volwassen onderneming vorm te geven door met kleine stapjes in de goede richting te bewegen in plaats van te verzanden in grootscheepse, complexe en moeilijk beheersbare implementatietrajecten. Bij de implementatie van de gewenste verandering moet het reduceren van de complexiteit en ‘de nieuwe eenvoud’ het uitgangspunt zijn.

Het tijdperk waarin we leven wordt gedreven door veranderingen die ontstaan door technologie. Toch zijn het de mensen die het verschil maken. Digitalisering vraagt om een transformatie van de organisatie, de processen en de systemen, maar bovenal om een persoonlijke transformatie, de mindset en het overwinnen van angst. De angst om te verliezen wat je hebt, zonder te weten wat je krijgt.

>> Meer Trends In Business? Download hier de white paper

>> Op zoek naar wereldwijde trends voor 2021 over e-commerce, marketing en technologie? Hier staan meer dan 50 rapporten voor je klaar!

>> Wil je gaan beginnen met digitale transformatie? Advies en tips nodig check dan hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

Bekijk ook alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek

Geef een reactie